• • •
• • •
Vera J. Frantzh | 06.07.2017
Panos Dodis | 05.07.2017
Georgia Drakaki | 05.07.2017
Nicolas Androulakis | 05.07.2017
Δεν θέλω να δουλεύεις, να βασανίζεσαι...
Πάνος Θεοδωρίδης | 28.08.2016 | 04:49
Πριν συζητήσουμε έντονα, κατά το συνήθειο, μερικές προφητείες της κυρίας Χαράς Καφαντάρη που βλέπει να εξαφανίζεται ο μαγαζάτορας υπέρ ευχής και πρόθεσης να υπάρξουν συνεταιρισμοί που θα αντέξουν τον εξοντωτικό ανταγωνισμό των μεγάλων εταιρειών που θα δίνουν χαμηλά μιστά, είναι χρήσιμο να κοιτάξουμε το πλαισιο αναφοράς της.
 
Εξάλλου, την εξαφάνιση των μικρών μαγαζιών, παρά την συγκινητική λαογραφική έξαρση «για τις ΕΒΓΑ της γειτονιάς» κι άλλες φωνές από τον Σύριζα την έχουν προαναγγείλει , φοβηθεί ή ευχηθεί, αναλόγως της συνιστώσας ή της τρικυμίας εν κρανίω που τους βασανίζει.
 
Πριν αρχίσω τα μπινελίκια, έτσι που με φόρτωσαν, θα έλεγα να αφήσουν οι ενάντιοι την πλατεία Τουιτερί, όπου πετάνε μια κατάρα ή μια πλακίτσα και νομίζουν πως κρατάνε τον ταύρο από τα κέρατα, πράγμα εν μέρει αληθές, επειδή αυτά τα κέρατα έχουν ήδη βυθιστεί στογκώλο τους.
 
Απο μορφές εταιρισμού, έχουμε να διαλέγουμε πλήθος εν τη διαχρονία. Να φανε κι οι κότες.Συντεχνίες, κομπανίες, και αναρίθμητοι συνδυασμοί τους, που αγωνίζονταν να λύσουν μια εξίσωση τρίτου βαθμού με μια ντουζίνα αγνώστους. Ξέρετε: ποιος το κεφάλαιο, ποιος την κτήση, ποιος την διαχείριση, ποιος θα ιδρώνει στο χωράφι ή στην μπρατσέρα, ποιος τα κέρδη, ποιος θα προμηθεύει, ποιος θα τον πλερώνει και λοιπά.
 
Ωστόσο, πριν μπουμε στο θέμα, ας εξετάσουμε ποιας άποψης είναι ο επισπεύδων. Πούθε κρατάει η σκούφια του και πως κατέληξε σε τέτοια εκτίμηση, που μπορεί κάποια στιγμή να γενεί νόμος προς εφαρμογή.
 
Κοντολογής ,τι ρόλο παίζει ο Σύριζας σε αυτό το ζατρίκιο. Είναι ο γαμματίζων ίππος; ο λοξώς ενεργών τρελός ( τονε λένε και αξιωματικό); ως πιόνι;
 
Ανκαι πιστεύω πως πρόκειται για ένα ταξίδι κουρσέβα (ανοίξτε και κανέναν γούγλη) άς το παίξω διερευνητικός και Σεβαστάκης. Ήπιος και πείσμων.
 
Μπορεί να διαλαλεί την πραμάτεια του ως Συντροφία. Δηλαδή όπως είναι σε μερικές ταινίες ο Αυλωνίτης με τον Ρίζο. Η ο Φωτόπουλος με τον Σταυρίδη. Σε βάζω συνεταίρο, επειδή θα παντρευτούμε φιλενάδες. Αυτή είναι μια πολύ πιθανή εκδοχή. Επειδή «Συριζανέλ» μπορεί να σημαίνει «Σύριζα και Σία».
 
Πιθανότητες έχει και η Συντεχνία. Εμπορευόμαστε αμπάδες, καρφιτσοκέφαλα και μεταπασοκισμό, έχουμε λάβαρο, κάνουμε δωρεές και προσλαμβάνουμε καλφάδες και καλφόπουλα, αφιερώνουμε φορητές εικόνες στον άγιό μας, ώσπου να ζοριστούν οι ανταγωνιστές μας και να φύγουν από την αγορά.
 
Αλλά είναι ενδεχόμενο να δουλεύουν με μερτικό, καθώς αρκετοί στα ψαροκάικα και πολλά κορόιδα στις ΜΚΟ. Αφαιρούμε το μερτικό του χρηματοδότη και του ιδιοκτήτη, και χωρίζουμε καμια εικοσαριά μεράδια για τον καπετάνιο, τον μεκάνικο, τον διαφημιστή και τους ναύτες- καλεναύτες. Οι άλλοι παίρνουν τομπούλο επειδή είναι μαθητευόμενοι, μούτσοι ή ενθουσιασμένοι εθελοντές.
 
Καθώς εν Ελλάδι ο ορισμός του κόμματος που αποβλέπει στην Εξουσία είναι μια κούκλα στο κουτί, μια κούκλα στο καλάθι , μικρή κουκλίτσα σαν κι αυτή στον κόσμο δεν υπάρχει, ρυθμισμένη να πατάς την  κοιλίτσα της και να εκβάλει την κραυγή «σέλω εκλογές», απομένει άφθονος χώρος στην Κυβέρνηση να πετάει παλαβομάρες και οράματα, αναμίξ με δάκρυα αυτοκριτικής και να έχουμε, ως πόπολο την λανθασμένη εκτίμηση ότι έχουμε Γκουβέρνο.
 
Νταξ: παγκοσμιοποίηση και πολυεθνικές και άλλα ευαγή αναπτύσσονται ραγδαία, αλλά οι συνεταιρισμοί στη χώρα έχουν δικαίως απαίσια φήμη. Δικαίως δεν θα θυμάστε διότι πλάκωσαν οι men in black και με ένα teaser σβήνουνε αβέρτα την μνήμη μας.
 
Διότι η κυρία Χαρά Καφαντάρη, μάλλον μπέρδεψε τους συνεταιρισμούς με μια δόκιμη λύση που θα σώσει για μια γενιά τουλάχιστον την ιδιωτική πρωτοβουλία και λέγεται σύμπραξη και επίτηδες δεν χρησιμοποιώ τον όρο cluster, διοτι αυτούνοι μπορεί να την μπερδέψουν με τις κλανιές (πάντα με άρωμα οραματικής μέντας) που μας αμολάνε.
 
Οι μόνοι συνεταιρισμοί που ευδοκιμούν εδώ, αν θέλετε να ξέρετε, είναι η εγκάρδια συνεννόηση των νονών της νύχτας και της λάθρας, οι διακινητές ουσιών και οικονομικών μεταναστών και οι αντικατζήδες που πουλάνε φοβίες σοβιέτ και κολχόζ και ιζβεστί πράβντες, όπως κάθε τίμιος λουμπενιάρης, σορτακιστής, και ακάθαρμα τελειωμένο.
 
Άντε μη θυμώσω και παρεξηθούμε. Διότι ακόμη καγχάζω.